Friday 19 June 2015

Inițiativa „Mica Hămăceală”

În urma propunerilor venite dinspre un grup de cetățeni, aceștia, împreună cu o parte a voluntarilor înscriși în proiectul VVV (Voluntariat, Verde, Viață), s-au apucat de Hămăceală. E una din cele mai dorite inițiative civice de către voluntari, mai ales dupa ce au vazut hamacele intinse in Parcul Central din Cluj, initiativă pe care au dorit sa o aplice și în Turda. Începutul a fost făcut împreună cu expertul in dezvoltare personală Doru Tonea, în cadrul atelierului de abilități sociale din cadrul VVV, atunci când a fost făcut un hamac. Apoi a venit ajutorul lui Emese Apai cu alte zece hamace pe care membrii inițiativei le-au asamblat în curtea LMV și apoi în Parcul Tineretului.

De ce a fost ocupat spațiul verde al parcului? Pentru că peste tot în România mentalitatea generală spune că nu e bine să pășești pe spațiul verde. Dar de ce să nu utilizăm mai bine puținul spațiu verde pe care îl avem în orașe? Situația începe să se schimbe în câteva parcuri din țară, oamenii stau nu doar pe bănci, pe asfalt, ci și pe pătură, pe iarbă, ori în hamace la o poveste. Cam așa erau și cei din grupul de inițiativă, cu o chitară, cărți și o minge de volei.

Totuși, iarba trebuie întreținută mai bine de autorități. Nu transformată neapărat într-un gazon costisitor, cât îngrijită astfel încât să se stea jos fără probleme, pe o suprafață moale.

Alături de grupul inițial de inițiativă au venit și câțiva copii romi și o familie cu un copil cu sindrom Down. Acum au fost 10 hamace, dar la anul voluntarii au spus ca o sa fie cu siguranță mai mulți participanti la „hămăceală!.

Rezultate atinse: 20 de participanti la eveniment, dar si instalarea hamacelor zilnic in diverse părți ale Turzii de către voluntari si prieteni de-ai lor. S-a stabilit că hamacele se vor împrumuta pe baza principiului de reciprocitate al „economiei darului”.







0 comments:

Post a Comment